web

 

   
 twZie ons op Instragram!Volg ons op Facebook!

Nieuwsbrief

Wil je ook altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen bij ZieZOO? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Jij bent hier:

Grote mara

Algemene informatie

De grote mara is een knaagdier die voorkomt in Zuid-Amerika en Centraal- en Zuid Argentinië. Dit dier heeft grote oren, een korte snuit, lange poten en een kort staartje. De vacht is grijs-bruin van kleur. De mara kan maximaal 75 cm lang worden met een staart van 4,5 cm. Deze dieren kunnen 8 tot 9 kg wegen en worden 10 tot 15 jaar oud. Ondanks dat de grote mara meer op een kruising tussen een haas en een hert lijkt, is het familie van de cavia. 

 

Grote mara’s leven het liefst in droge open graslanden, steppegebieden en woestijngebieden met struikgewas. Deze dieren leven in monogame paren wat betekend dat het mannetje en het vrouwtje hun hele leven bij elkaar blijven. Grote mara’s zijn overdag actief waarbij ze het grootste deel van de tijd op graslanden aan het grazen of zonnen zijn. Het territorium van een paartje is ongeveer 40 hectare groot. Het mannetje houdt voornamelijk de wacht en jaagt andere mannetjes of andere paren weg die te dicht bij komen. Als het voedselaanbod groot is of tijdens de paartijd worden andere mara’s in de buurt wel getolereerd. In de avond gaan de mara’s in een zelf gegraven hol of in een verlaten hol van een ander dier. De mara is een herbivoor en zijn dieet bestaat voornamelijk uit grassen, kruiden, twijgen en bladeren. 

 

De paartijd van de grote mara varieert per gebied. In het zuiden van Argentinië is de paartijd van augustus tot september. In een gebied genaamd Patagonië is de paartijd van september tot oktober. Grote mara’s krijgen in het wild meestal maar 1 nestje per jaar en in gevangenschap 3 of 4 nesten per jaar. De draagtijd is 3 maanden waarna er 1 tot 3 jongen worden geboren. Grote mara’s werpen in een gemeenschappelijk hol waar 1 tot 15 paren hun jongen werpen. De paren komen 1 á 2 keer per dag om de beurt bij het hol om alleen hun jongen te zogen, de andere paren moeten dan blijven wachten en staan dan op de uitkijk. Jonge mara’s worden tot 4 maanden gezoogd en blijven tot die tijd ook dicht bij het hol, ondanks dat ze al na een dag na de geboorte kunnen grazen.

 

Wist je dat...

  • De grote mara ook wel een Patagonische haas of pampahaas genoemd wordt?
  • Mara’s snelheden kunnen behalen van wel 45 km/uur en sprongen kunnen maken van 2 meter?
  • Mara’s knaagdieren zijn, wat inhoud dat hun tanden hun hele leven lang door blijven groeien? Door hun dieet slijten de tanden af waardoor ze niet te lang worden.

Online doneren

Je kunt snel en makkelijk onze dieren helpen door online te doneren.

doneer