web

 

   
 twZie ons op Instragram!Volg ons op Facebook!

Nieuwsbrief

Wil je ook altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen bij ZieZOO? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Jij bent hier:

Aziatische Rode Hond

Algemene informatie

De Aziatische rode hond is een hondachtige die voorkomt in Zuid- tot Zuidoost Azië. Ze hebben een donkerrode tot bruingele vachtkleur en hebben een donkere straat met een lichte buik. Rode honden worden ongeveer 90 cm lang en 21 kg zwaar. In gevangenschap kunnen deze dieren ongeveer 16 jaar worden.

 

Rode honden hebben zich aan de meest verschillende leefgebieden aangepast; ze wonen in de tropische jungle van Maleisië, de bergwouden van India en zelfs in de koele steppes van Mongolië. Deze dieren zijn heel sociaal en leven meestal in een groep van 5 tot 12 dieren. Rode honden jagen vroeg in de ochtend. Dan gaat er een klein groepje honden van ongeveer 5 stuks op jacht. Ze achtervolgen hun prooi en proberen deze meestal in het water te drijven, waardoor de prooi moeilijker kan vluchten. 

 

Het dieet van Aziatische rode honden bestaat uit middelgrote hoefdieren, kleine dieren, fruit en plantaardig voedsel zoals bladeren en grassen. Het is niet onbekend dat de rode hond ook grotere prooien uitkiest zoals een waterbuffel.

De Aziatische rode hond paart meestal van half oktober tot februari. Er zijn altijd meerdere vrouwtjes in de groep die jongen krijgen en ze gaan in hetzelfde hol liggen. Na een draagtijd van ± 60 dagen worden de jongen geboren. Een nestje bestaat uit 4 tot 6 jongen en blijven 70 – 80 dagen in het hol. Na 6 maanden mogen de jongen mee op jacht en na 8 maanden helpen ze mee met het doden van een prooi.

 

Wist je dat...

  • De Aziatische rode hond een bedreigde diersoort is? Dat komt door een aantal oorzaken. Het leefgebied van de rode hond wordt steeds kleiner, er zijn steeds minder prooien, ze hebben concurrentie van andere roofdieren en ze krijgen ziektes van tamme of wilde honden.
  • Aziatische rode honden in tegenstelling tot wolven en honden niet blaffen of huilen?  Ze maken andere geluiden zoals fluiten, janken, grommen, schreeuwen of keffen. 
  • Deze dieren erom bekend staan dat ze vaker tijgers, luipaarden en beren aanvallen? Dit is om hun gevangen prooien te verdedigen of juist een prooi af te pakken. 

Online doneren

Je kunt snel en makkelijk onze dieren helpen door online te doneren.

doneer